Get Adobe Flash player

Снимки

град ОбзорПочти по средата на пътя между Бургас и Варна, на 5 км. от гр. Бяла шосе Е-87 излиза от хълмистите гори на открита равна ивица покрай морето. Това е Обзор. Намира се в залива между нос Св Атанас и Емине в устието на р.Двойница, в подножието на Стара Планина. Освен морето, гостите на ОБЗОР могат да изберат и планината за своя отдих. Около града има разкошни гори. В планината расте дъб, габър, бук. Около курорта има гора от липи, които са особенно красиви, когато цъфтят.

 

Обзор - плажОстанки от древния град Хелиополис (Градът на слънцето), основан от гърците, са подредени в малкия парк в центъра на Обзор, където можете да видите колони и фрагменти от статуи от римски храм в чест на Юпитер, който преди много векове е красял това място. В околностите на Обзор римляните са имали и крепост, която да брани морските им търговски пътища между Константинопол и Дунав. Това е едно от най-старите селища по нашето Черноморие.

Първото име на града е било Навлохос, а по-късно му е дадено името Хелиополис - град на слънцето. Римляните издигнали тук храм на Юпитер и построили крепост, станала по-късно част от владенията на болярина Карвун, по време на Средновековието и е известна на българите с името Козяк. Днес в малкия парк на съвременния град са изложени останки от колони, капители и статуи от римския храм на Юпитер.

Обзор се намира се в община Несебър, Бургаска област, обявен е официално за град на 9 септември 1984. Развитието на Обзор като курорт започва през 1925 г., когато са построени първите летни вили и почивни станции. Населението на Обзор е 2 036 човека, но се развива и изменя напрекъснато. Строят се нови хотели, уютни заведения и места за отдих.

Предложения

Copyright © 2013. All Rights Reserved.